Dierenartsenpraktijk Warmenhuizen

Voor al uw grote en kleine huisdieren

Voor een spoedgeval belt u ons (24/7) op: 0226-395676

Vind ons met google maps:

Openingstijden:

 

Vanwege het Corona-virus werken wij uitsluitend op afspraak.

 

Apotheek open:

ma t/m vr: 13:30 - 17:45

 

Telefonisch spreekuur / overleg dierenarts:

ma t/m vr: 8:00 - 9:00

 

Contact:

tel: 0226-395676

e-mail: info@dierenartsenpraktijkwarmenhuizen.nl

 

Bezoekadres:

Debbemeerweg 35

1749 DK

Warmenhuizen

 

Honden

 

Onze praktijk is volledig uitgerust om uw hond van de nodige zorg te voorzien. Voor preventieve zorg zoals gezondheidscontroles of vaccinaties en voor curatieve zorg. Hiervoor hebben we uitgebreide bloedanalyse apparatuur in huis, rontgenappatuur, echo, tandheelkunde instrumentarium en een operatiekamer uitgerust met gasnarcose en bewaking.

 

Voor de behandeling van uw hond bent u welkom op onze inloopspreekuren. Tevens is het mogelijk om op afspraak langs te komen en eventueel kunnen we bij u thuis langskomen.

De jaarlijkse vaccinatie is beslist aan te raden. Bij deze vaccinatie krijgt uw dier meteen de jaarlijkse gezondheidscheck, wordt gewogen en de ontwormingsstatus wordt besproken. Als u eenmaal bij ons in het bestand bent opgenomen krijgt u jaarlijks een uitnodiging om u eraan te herinneren dat uw dier weer toe is aan de vaccinatie.

 

Pups krijgen op 6 weken hun 1e vaccinatie, dit gebeurt vaak al bij de fokker. Vervolgens wordt de pup op 9 en 12-13 weken leeftijd nogmaals gevaccineerd, waarna de enting jaarlijks herhaald dient te worden. Het 1e jaar krijgt de hond de zogenaamde cocktail, welke bestaat uit hondenziekte, parvo, ziekte van Weil (Leptospirose), hondenhepatitis en canine adenovirus. Van deze cocktail hoeft alleen leptospirose jaarlijks herhaald te worden, de andere ziektes eens in de 3 jaar. De hond wordt dus wel elk jaar gevaccineerd, maar krijgt afwisselend een grote of een kleine cocktail. Op deze manier wordt uw hond niet overbelast met vaccinaties, maar de krijgt de juiste vaccinatie op het juiste moment.

Voor bescherming tegen leptospirose (ziekte van Weil) wordt momenteel een nieuw vaccin geïntroduceerd wat tegen 4 stammen werkt en dus een bredere bescherming geeft. Wij zijn al overgestapt naar dit nieuwe vaccin aangezien ook mensen ziek kunnen worden van leptospiren (het is een zoönose). Aangezien er nieuwe ziekteverwekkers in dit vaccin zitten moet voor een langdurige werking een boostervaccinatie na 4 weken worden gegeven. Dus ook oudere honden die al jaarlijks gevaccineerd werden moeten eenmalig deze booster krijgen. Deze booster kunnen we u aanbieden voor het voordelige tarief van 17 euro.

 

Inmiddels kunt u bij ons ook uw hond later titeren. Hierbij nemen we wat bloed af en testen we hoeveel antilichamen de hond nog heeft tegen hondenziekte, parvo, hondenhepatitis en canine adenovirus. Als deze waarden nog hoog genoeg zijn kan de grote cocktail een jaar uitgesteld worden. De ziekte van Weil dient wel jaarlijks gegeven te worden, deze titer kan niet bepaald worden in het bloed.

 

Indien honden naar een pension moeten of gevoelig zijn voor kennelhoest dient naast de cocktail ook de kennelhoest enting te worden gegeven. Deze enting is door middel van een injectie toe te dienen of als neusdruppels. Het voordeel van de neusdruppelenting is dat deze sneller werkt en niet na 4 weken herhaald hoeft te worden. Bij kortneuzige honden en puppy's is deze vaccinatie ook aan te raden omdat het heel vervelend is als deze kennelhoest krijgen. Indien honden meegaan op vakantie naar het buitenland dienen zij tevens tegen rabiës (hondsdolheid) gevaccineerd te worden. Meer informatie hierover vindt u bij het onderwerp buitenland.

 

Ontworming

Voor zowel de gezondheid van uw dier als uw eigen gezondheid is het belangrijk regelmatig te ontwormen. De meest voorkomende wormen bij honden zijn spoelwormen en lintwormen. Spoelwormen zijn met name gevaarlijk voor pups. Deze kunnen via de moedermelk besmet worden en  zelfs al via de placenta, daarom moet al vroeg begonnen worden met ontwormen. Mensen kunnen ook besmet worden met spoelwormen via hun huisdier en hier ziek van worden. Naast het ontwormen is tevens hygiëne bij de omgang met huisdieren van belang, met name voor kinderen. Lintworminfecties zullen minder snel tot ziekte leiden bij huisdieren. Omdat de eitjes van lintwormen uit de anus kruipen kan dit wel jeuk geven. De eitjes (proglottiden) zijn met het blote oog zichtbaar, wanneer ze opdrogen zien ze eruit als rijstekorrels.

Voor het ontwormen van uw huisdier kunt u bij ons tabletten of pasta verkrijgen.

Ontwormingsschema hond:

Pups op 2, 4, 6 en 8 weken en maandelijks totdat ze een half jaar oud zijn. Tot 1 jaar iedere 6 weken. Volwassen dier 2 tot 4 keer per jaar. Zogende teef gelijk met de pups ontwormen.

 

Sterilisatie/castratie

Wij adviseren om teefjes waar niet mee gefokt wordt te laten steriliseren om het risico op baarmoederproblemen en melkkliertumoren op latere leeftijd te voorkomen. We raden aan de teef 1 maal loops te laten worden en 2-3 maanden na deze loopsheid de hond te laten opereren. Reuen castreren we indien het nodig is vanaf de leeftijd van 1 jaar, in sommige gevallen is het echter al nodig dit eerder te doen. Bij grote rassen wachten we liever tot ze volledig zijn uitgegroeid dus rond de 18 maanden.

 

Buitenland

U kunt uw hond meenemen op vakantie naar het buitenland. Het is dan wel verplicht om een Europees dierenpaspoort te hebben, uw dier te laten  chippen en te laten vaccineren tegen rabiës (hondsdolheid). Voor de meeste EU-landen moet uw dier ongeveer 1 maand voor vertrek gevaccineerd worden. De enting is 3 jaar werkzaam. Voor sommige landen moet er eerst een bloedonderzoek gedaan worden om te bepalen of er genoeg antilichamen tegen hondsdolheid in het bloed aanwezig zijn. U kunt bij ons altijd navragen wat de eisen zijn van het vakantieland waar u heen wilt. Let u in landen met een warmer klimaat altijd extra op het voorkomen van teken bij uw huisdier. Een dagelijkse check van uw dier is extra belangrijk, tevens is het mogelijk een tekenband te gebruiken. Daarnaast raden wij u aan uw huisdier te beschermen voor een besmetting met hartworm. Dit kan door het omdoen van een tekenband (scalibor), het toedienen van een pipet stronghold/vectra of een ontwormingstablet milbemax als u thuiskomt en 1 maand na thuiskomst. Het voordeel van de scalibor tekenband is dat deze uw hond ook beschermd tegen de zandvliegjes die leishmania overbrengen.

 

Euthanasie

De euthanasie van uw dier is vaak een emotionele gelegenheid waar we ruim de tijd voor nemen. Wilt u uw dier laten inslapen, belt u dan liever even voor een afspraak in plaats van op het spreekuur te komen. Wij komen eventueel ook aan huis om uw dier in zijn eigen omgeving rustig in te laten slapen. Het lichaam van uw dier kan bij ons achterblijven en/of eventueel naar het dierencrematorium Majesta te Schagen worden gebracht.

 

 

 

 

 

© 2018 Dierenartsenpraktijk Warmenhuizen

Volg ons ook op Facebook!