Dierenartsenpraktijk Warmenhuizen

Voor al uw grote en kleine huisdieren

Voor een spoedgeval belt u ons (24/7) op: 0226-395676

Vind ons met google maps:

Openingstijden:

 

Vanwege het Corona-virus werken wij uitsluitend op afspraak.

 

Apotheek open:

ma t/m vr: 13:30 - 17:45

 

Telefonisch spreekuur / overleg dierenarts:

ma t/m vr: 8:00 - 9:00

 

Contact:

tel: 0226-395676

e-mail: info@dierenartsenpraktijkwarmenhuizen.nl

 

Bezoekadres:

Debbemeerweg 35

1749 DK

Warmenhuizen

 

Katten

 

Onze praktijk is volledig uitgerust om uw kat van de nodige zorg te voorzien. Voor preventieve zorg zoals gezondheidscontroles of vaccinaties en voor curatieve zorg. Hiervoor hebben we uitgebreide bloedanalyse apparatuur in huis, rontgenappatuur, echo, tandheelkunde instrumentarium en een operatiekamer uitgerust met gasnarcose en bewaking.

 

Voor de behandeling van uw kat bent u welkom op onze inloopspreekuren. Tevens is het mogelijk om op afspraak langs te komen en eventueel kunnen we bij u thuis langskomen. Voor bloedonderzoeken raden we altijd aan een afspraak te maken, in een rustige omgeving gaat dit vaak sneller en met minder stress voor uw kat.

Voor katten is de jaarlijkse vaccinatie beslist aan te raden. Bij deze vaccinatie krijgt uw dier meteen de jaarlijkse gezondheidscheck, wordt gewogen en de ontwormingsstatus wordt besproken. Als u eenmaal bij ons in het bestand bent opgenomen krijgt u jaarlijks een uitnodiging om u eraan te herinneren dat uw dier weer toe is aan de vaccinatie.

 

Kittens worden meestal rond 9 weken voor het eerst gevaccineerd tegen katten- en niesziekte. Deze enting dient na 3-4 weken herhaald te worden en wordt vervolgens jaarlijks herhaald. Uit onderzoek is gebleken dat de enting tegen niesziekte 1 jaar werkzaam is en tegen kattenziekte minimaal 3 jaar. Dit betekent dat we ook bij de kat afwisselen met de vaccinatie, dus jaarlijks tegen niesziekte en eens in de 3 jaar de cocktail met kattenziekte erbij. Daarnaast is er nog een extra vaccinatie tegen de Bordetella bacterie die vaak in kattenpensions problemen geeft, bij katten die frequent een pension bezoek is deze neusenting zeker aan te raden.

 

Veel mensen denken dat het niet nodig is om hun kat te vaccineren, maar er zijn genoeg argumenten om het wel te doen. De kattenziekte zien we nog maar weinig in de praktijk, maar besef hierbij wel dat dit mede komt doordat er zoveel katten gevaccineerd worden zodat het virus geen kans meer heeft. We moeten dus altijd bedacht zijn voor nieuwe uitbraken. Voor de niesziekte is dit een ander verhaal, daarvan zien we nog regelmatig katten met ziekteverschijnselen. Niesziekte is een aandoening die door meerdere ziektekiemen kan worden veroorzaakt, samen geven ze verkoudheidsverschijnselen. Katten kunnen hier erg ziek van zijn, koorts krijgen en stoppen met eten en drinken. Katten die gevaccineerd zijn zullen niet of nauwelijks ziek worden als ze in contact komen met een ziekteverwekker. Naast de vaccinatie is ook de jaarlijkse gezondheidscontrole belangrijk.

 

Ontworming

Voor zowel de gezondheid van uw dier als uw eigen gezondheid is het belangrijk regelmatig te ontwormen. De meest voorkomende wormen bij katten zijn spoelwormen en lintwormen. Spoelwormen zijn met name gevaarlijk voor kittens. Deze kunnen via de moedermelk besmet worden, daarom moet al vroeg begonnen worden met ontwormen. Mensen kunnen ook besmet worden met spoelwormen via hun huisdier en hier ziek van worden. Naast het ontwormen is tevens hygiëne bij de omgang met huisdieren van belang, met name voor kinderen. Lintworminfecties zullen minder snel tot ziekte leiden bij huisdieren. Omdat de eitjes van lintwormen uit de anus kruipen kan dit wel jeuk geven. De eitjes (proglottiden) zijn met het blote oog zichtbaar, wanneer ze opdrogen zien ze eruit als rijstekorrels.

Voor het ontwormen van uw huisdier kunt u bij ons tabletten of pasta verkrijgen. Voor katten die lastig zijn met pillen ingeven zijn er ook druppels voor in de nek verkrijgbaar.

 

Ontwormingsschema kat

Kittens op 4, 6 en 8 weken en maandelijks totdat ze een half jaar oud zijn. Tot 1 jaar leeftijd iedere 6 weken. Volwassen dier 2 tot 4 keer per jaar. Zogende poes gelijk met kittens ontwormen.

 

Sterilisatie/castratie

Katers en poezen worden bij ons meestal vanaf de leeftijd van 6 maanden gecastreerd of gesteriliseerd. Het is mogelijk om de poes tot aan de operatie een korte periode de poezenpil te geven om zwangerschap te voorkomen of wanneer u wel een nestje wilt maar de poes nog wil laten uitgroeien. Aangezien de poezenpil ook bijwerkingen kan hebben raden wij dit niet aan. Als een jonge kater gaat sproeien is ons advies gelijk te castreren.

 

Euthanasie

De euthanasie van uw dier is vaak een emotionele gelegenheid waar we ruim de tijd voor nemen. Wilt u uw dier laten inslapen, belt u dan liever even voor een afspraak in plaats van op het spreekuur te komen. Wij komen eventueel ook aan huis om uw dier in zijn eigen omgeving rustig in te laten slapen. Het lichaam van uw dier kan bij ons achterblijven en/of eventueel naar het dierencrematorium Majesta te Schagen worden gebracht.

 

 

 

 

 

© 2018 Dierenartsenpraktijk Warmenhuizen

Volg ons ook op Facebook!